Quantcast
Channel: Gratismönster – Hildurs Barnbarn
Viewing all 237 articles
Browse latest View live

Gratismönster på grytlapp!

$
0
0

Jag beslöt mig för att bjuda på mitt mönster till de virkade grytlapparna jag gjorde i förra veckan. Den ena var röd/rosa och den andra grå/grön. Mönstret hittar du här på hemsidan.

Vill du hellre köpa dem färdiga, så finns de också till försäljning för 250 kr/st. Det går att lämna in önskemål på annan färgkombination och få dem färdigvirkade, men då är leveranstiden längre än 3-5 arbetsdagar, eftersom jag då måste beställa hem garn och sedan även hinna virka dem. Men maila mig gärna på maria(at) hildursbarnbarn.se, så ska jag se vad jag kan åstadkomma.

I have made a free pattern of my pot-holder. The pattern can be found here, but is unfortunately only written in swedish.

 


Gratismönster Vantar

$
0
0

Hildurs vantar har jag döpt dem till. Om någon skulle vilja prova att göra ett par, så finns de nu som gratismönster här på hemsidan. Det är bara att gå in under mönster och kika. De är gjorda i tre olika moment. Först stickade, sedan tovade och slutligen broderade. En möjlighet att testa på olika tekniker med andra ord. De var väldigt roliga att göra och Marks & Kattens garn Gotland var mjukt och skönt. Lite ojämn kvalitet skulle jag dock vilja tillägga, men när man tovar, så syns det inte längre lika tydligt och det är ju bra. Här är länken till vantmönstret.

 

Mitt mönster är med!

$
0
0

Plötsligt händer det verkligen. Fick ett mail:
Vi vill ha med ditt gratismönster i vår blogg  ”365 saker du kan sticka & virka” är det ok?

Klart det är ok! Blev så himla glad.

Så idag lever jag på den kicken hela dagen :-)

I morgon ska jag visa er mina försök med kavelfrans ifrån stickkursen i måndags, men idag har jag bara mina disktrasor i huvudet. Vill du komma direkt till min sida med mönstret, så har du länken här.

Hildurs Vantar

$
0
0

I vintras så gjorde jag ett mönster på ett par vantar som jag valkade ganska hårt och sedan broderade med langettstygn längst med flätan. Jag döpte dem till Hildurs vantar. Mönstret har legat som ett gratismönster på bloggen sedan dess. Nu har 365 saker du kan sticka, hittat mönstret och länkat dit. Då blir man ju riktigt glad.

Virkad grytlapp

$
0
0

365 saker du kan sticka och virka, länkade igår till mitt grytlappsmönster. Det var ju roligt! Gillar man inte att virka själv, så kan man beställa färdiga som jag då virkar i önskad färgkombination. Mönstret är ganska enkelt, men med djupmaskorna får det en lite  annorlunda design. Hoppas ni gillar dem!

 

Reflexros

$
0
0

Nu har vi vintertid igen i vår avlånga land. Kvällarna blir långa och mörka och det känns som om de börjar redan på eftermiddagen. Nu är det verkligen dags att gräva fram dina reflexer om du inte redan gjort det. Det är ju lite trist att de oftast är så fula bara. Man slänger på sig finkappan för att sticka iväg till jobb eller fest och så ska man sätta på sig någon neongul blomma eller liknande. Det känns inte alltid så snyggt. Men nu har jag rått bot på det hela. Jag har gjort mig en reflexros. Enkel, rätstickad och med en virkad kant av reflexgarn, hoppas jag att den ska göra så att jag syns som aldrig förr. Om du inte vill virka på reflexgarnet efteråt, så kan du sticka med en tråd reflexgarn och en tråd av det andra garnet på de första varven.

Reflexros ensam

Så här gjorde jag.

Jag tog lite restgarn jag hade hemma, ull, mohair, akryl, materialet spelar ingen större roll, för rosen blir så liten. Mitt första försök stickade jag i akryl. Stickorna var 3,5 mm men inte heller det spelar någon större roll. Ju tjockare garn och stickor desto större ros och tvärt om.

Lägg upp 60 maskor på stickorna
varv 1-8: sticka rätstickning.
varv 9: sticka 2 rm tills varvet ut
varv 10: sticka rätstickning
Upprepa varv 9 och 10 ytterligare 2 ggr

Dra garnet genom de maskor som finns kvar. Tråden du får använder du sedan för att forma rosen. Varven med ihoptagningar bildar rosens botten och uppläggningsvarvet blir rosens blandkant uppåt. Men innan du formar rosen ska du virka på reflexgarnet. Detta gör du alltså längs med uppläggningsvarvet.

Ta reflexgarnet och virka fasta maskor. Reflexgarnet var betydligt tunnare än mitt andra garn, så jag virkade 2 fasta maskor i varje maska. Det blev lagom. Sedan formade jag rosen genom att rulla min stickade remsa. när jag var nöjd sydde jag ihop den undertill och så tog jag och sydde fast en säkerhetsnål så att den går att fästa på kappan, väskan eller vart jag nu ska ha den.

Att köpa reflexgarn är ganska dyrt, men det går åt väldigt lite till ett sådant här projekt. Jag har säkert reflexgarn kvar för att göra ytterligare 10 rosor och då blir kostnaden bara ca 8 kr per ros och det kan det väl vara värt för att synas i trafiken.

Reflexros ensam i mörker

 

Favorit i repris

$
0
0

refelxros1 De reflexrosor jag gjorde i förra veckan hade lite mer höst- och halloweentema. Dagens reflexros är en finare ros med riktigt broschspänne och mild och varm färg, som matchar mina vantar och min basker. Denna har jag satt på finkappan och där sitter den perfekt.

reflexros2

Vill du veta hur man gör? Ta dig i så fall en titt i mönstret här. Det är gratis.

Virka dig en snöstjärna!

$
0
0

Så här ett par veckor innan jul bjuder jag dig på ett mönster så du kan virka dig en liten snöstjärna att hänga i granen. Eller varför inte virka ihop en hel hög med stjärnor till en snöstjärnegirlang!

Så här gjorde jag:

Jag hade en tunn virknål, nr 1,5mm och ett riktigt tunt bomullsgarn.

Virka 8 lm och slut till en ring med en sm

Virka 3 lm, * 1 stolpe, 1 lm* totalt 11 ggr. Avsluta genom att sluta varvet med en sm.

Virka 2 lm, 2 stolpar i luftmaskebågen, 2 lm, 3 stolpar i nästa luftmaskebåge. *3 stolpar i nästa lm-båge, 2 lm, 3 stolpar i nästa lm- båge. Upprepa varvet ut. Du anar nu början till 6 uddar.

Virka 1 lm och 1 fm i samma maska * 3 stolpar, 3 lm, 3 stolpar i nästa luftmaskebåge, 1 fm. mitt emellan lm-bågarna * upprepa varvet ut. Du har nu 6 tydliga spetsar på stjärnan. Avsluta med en sm i första fm. På varvet.

Virka 1 lm och 1 fm i samma maska. * 5 lm i fm i uddens luftmaskebåge, 5 lm och en fm i samma lm- båge, 1 fm i v-formationen mellan uddarna* upprepa varvet ut och avsluta med en sm.

Nu har du en liten stjärna. Du kan stärka den om du vill eller bara låta den vara. Sätt på en bit tråd om du vill hänga den i granen.

Lycka till!

20131209-225210.jpg


Restgarnssjalen är färdig

$
0
0

Restgarnssjal uteDen är färdig och den är stor och jag har inte fäst en enda tråd – vi får se hur det går!

Mönstret är enkelt och påhittat, men inspirerat av en sommarsjal jag såg på  Facebook. jag vet inte hur de gjort den, men det var säkert ungefär som jag.

Så här gjorde jag:
Sjalen är stickad i rätstickning från höger till vänster.

1) Jag la upp 6 maskor och stickade två varv.

2) Sedan har jag bytt färg vartannat varv. Varje gång jag bytt garn, så har jag ökat en maska mellan maska 1 och 2.

3) När jag hunnit ungefär halvvägs till den tänkta spetsen, så ökade jag bara vart fjärde varv.

Restgarnssjal spetsen

4) När jag var nöjd med bredden och kände att jag befann mig vid spetsen, så vände jag bara och stickade tillbaka. Där jag ökat tidigare minskade jag med samma frekvens.

5) Istället för att fästa trådarna har jag knutit ihop dem med garnet på varvet innan. Dubbla knutar som jag hoppas ska hålla, men det lär visa sig.

6) När jag var klart blockade jag den lite lätt – bara utsträckt på golvet och så jämnade jag till fransarna, så att de skulle ha ungefär samma längd, men det har de ju inte förstås. Ingen milimetermätning här inte!

Restgarnssjal från sidan

Och därmed är sjalen klar. Den är stor, den är varm och den är för årstiden ganska färgglad.  

Restgarnssjal inne

Vänskapsband

$
0
0

Vänskapsband på armenDet är midsommar men sommarvädret visar sig inte från sin bästa sida dessvärre. Hos oss är det soligt men kallt. 12-13 grader tycker jag är i kallaste laget en midsommarafton. Men det är ingen idé att hänga läpp för det. Då får man väl sitta inne och pyssla och göra sig ett vänskapsband eller två. Detta är betydligt mycket enklare än det ser ut.

1) Du börjar med att klippa ut en rund pappskiva. Vi tog papp från en skokartong, men det går bra med nästan vilken papp som helst. Gissningsvis blev de 7-8 cm i diameter.

2) Sedan ritade vi och klippte 8 skåror jämt fördelade över den runda pappskivan ca 1 cm djupa och i mitten gjorde vi ett hål.

Vänskapsband plattan

3)Sedan behöver du 7 st lika långa garntrådar. Man kan använda bomullsgarn som vi gjorde, eller broderigarn som jag såg att någon annan använt. Ju tjockare garn desto tjockare armband. Trådarna ska vara ca 75 cm långa.

4) Knyt ihop trådarna i ena änden och pilla in knuten igenom hålet på plattan. Sedan fördelar du de sju trådarna i plattans skåror, så att det finns en tråd i varje skåra och att den 8:e skåran är tom. Nu kan du börja göra ditt vänskapsarmband.

5) Håll plattan så att den tomma skåran pekar uppåt. Gå medsols och ta den tredje tråden efter den tomma skåran (Den vita i vårt fall)  och flytta den till den tomma skåran. Upprepa sedan detta tills bandet uppnått önskad längd. Så länge du håller den tomma skåran uppåt och alltid väljer den tredje tråden till höger om skåran räknat, så kommer du använda alla trådar och bilda ett sådant här fint mönster.

Du kan använda 7 olika färger eller kanske bara 1 det väljer du själv.

Ha nu en riktigt härlig midsommar!

Vänskapsband

Stickad halskrage med flätor – mönster

$
0
0

Gratis mönster  – stickad halskrage

Idag handlar det om julklappstips!

Det närmar sig jul nu och det börjar bli hög tid att påbörja de julklappar du tänkt göra själv. Jag vill tipsa om den ljuvligaste mjuka halskrage. Den är stickat som en lång tub av garnet Misti Alpaca Baby me Boo. Garnet finns i flera färger, men jag valde att sticka en blå. En härva räcker precis till en halskrage.Huva helbild

Mönster till stickad halskrage med flätor

Stickad halskrage med flätor – Passar lika bra till killar som till tjejer. Kragen stickas som en lång tub och går även att dra upp som en huva om du vill värma hela huvudet.

Storlek: ca 37 x 23 cm

Material: Misti Alpaca Baby Me Boo, 100g – 1 härva

Rundsticka nr 8 mm, 60 cm

15 m mönsterstickning = ca 10 cm

House of Hildur

Så här gör du:

Lägg upp 75 maskor och sticka runt enligt följande:

Varv 1-4 3rm, 2 am

Varv 5: Sticka en fläta över tre maskor. *Lyft den första maskan och håll den framför arbetet, sticka 2 rm, sticka sedan den första maskan rät. 2 am* De tre första maskorna bildar flätan. Upprepa detta varvet ut.

Upprepa varv 1-5 tills garnet börjar ta slut eller tills du uppnått önskad längd. Avsluta sista omgången efter varv 4. Avmaska löst i resår.

Fäst trådarna.

Tips:

  • Mönstret är delbart med 5. Om du vill ha en smalare krage, så minska bara med 5 maskor, vill du ha den större så lägger du på 5 maskor.
  • Det går alldeles utmärkt att sticka flätan utan att använda sig av en flätsticka om du tycker att det är krångligt. Då lyfter man bara den första maskan, stickar 2 rm och byter sedan plats på de stickade och den lyfta maskan.

Garnet finns i flera vackra färgkombinationer:

Baby me Boo

Klassiska Lovikkavantar

$
0
0

Klassiska Lovikkavantar är enkla och roliga att göra och fantastiskt användbara. Anstränger man sig lite och borstar dem dessutom så blir de så där härligt varma och sköna också. Det är dessutom tacksamt att sticka i Lovikkagarn, för det går så fort och på ett par dagar har du dina färdiga vantar. Jag säger att Lovikkavantar är klassiska, och tänker på själva mönsterkonstruktionen och borstningen, som absolut inte är någon ny företeelse. Men hur klassiska de sedan ser ut kan man ju välja helt själv. De blir dessutom idealiska julklappar, så kanske kommer mina mönstertips nedan till pass. Årets andra julklappstips med andra ord.

Lovikkavante1

Mina vita är ganska milda i färgen. De saknar dock den klassiska tofsen, och jag har inte broderat i rött, gult och blått utan valt grått, rosa och grönt. (även om det ser ut som andra färger på bilden) Modellen är annars den traditionella.

Lovikka grönaSedan kan man ju göra de galet neongröna och välja mönster på mudden som inte heller ser ut som de brukar. Detta är vantar som syns och som kanske framkallar ett leende här och där. Även dessa har utgått ifrån det klassiska mönstret för Lovikkavantar.

Var hittar man då gratismönster? Jag googlade lite och detta är vad jag fann:

  • DN har publicerat ett mönster – dock utan bild, men i utskriftsvänligt format.
  • Järbo Garn har flera olika mönster på Lovikkavantar och säljer dessutom Lovikkagarn i neonfärgat garn. Detta är ett exempel på mönster.
  • Morjärvs Ullspinneri har också lagt upp mönster på Lovikkavantar. Sidan har dessvärre svart bakgrund, så det kan  vara lite svårt att se vad det står.
  • Garngrossisten har förutom Lovikkavantarna även ett mönster på en mössa stickad i Lovikkagarn.
  • Ullcentrum på Öland delar också med sig av ett gratismönster på sin blogg.

Det finns alltså en uppsjö av sidor på nätet som frikostigt delar med sig av sina mönster. Garn finns det också i massor att välja på. En- eller varför inte flerfärgat!

House of Hildur

Lovikka

 

 

 

Stickad julgranskula – gratis mönster

$
0
0

På söndag är det första advent och årets mysigaste månad tar sin början. Det börjar bli dags att fundera på det där med julpynt – så jag har stickat mig några julgranskulorVill du prova? I så fall har du ett gratis mönster här:

julkulor inne

Material: Tvåtrådigt Ullgarn samt stoppning

Strumpstickor nr 3 mm

Beskrivning:

Lägg upp 8 maskor och fördela dessa på 4 strumpstickor.

Varv 1: 8 rm
Varv 2: *Öka 1 m genom att sticka i maskan på varvet under, 1 rm*. Maskantalet dubbleras. Totalt 16 m
Varv 3: 16 rm
Varv 4: *Öka 1 m genom att sticka i maskan på varvet under, 2 rm*. Nu har du 24 maskor
Varv 5: 24 rm
Varv 6: *Öka 1 m genom att sticka i maskan på varvet under, 3 rm*. Nu har du 32 maskor.
Varv 7: 32 rm
Varv 8: *Öka 1 m genom att sticka i maskan på varvet under, 4 rm*. Nu har du 40 maskor.
Varv 9 * 1 am, fläta över 4 rm*
Varv 10: *1 am. 4 rm*
Varv 11: *1 am, öka 1 m avigt vriden genom att lyfta upp maskbågen mellan maska 1 och 2 och sticka denna avigt vriden, 4 rm* Nu har du 48 maskor.
Varv 12-13: *2 am, 4 rm*
Varv 14: *1 am, öka 1 m avigt vriden genom att lyfta upp maskbågen mellan maska 1 och 2 och sticka denna avigt vriden, 1am, fläta över 4 rm* Nu har du 56 maskor.
Varv 15-18: *3 am, 4 rm
Varv 19: *3 am, fläta över 4 rm*

Detta är mitten av julgranskulan. Det kan vara bra att fästa tråden du har från uppläggningen nu. Vartefter kulans öppning nu blir mindre och mindre upptill, efter kommande varv, fyller du på med vadd, tills du tycker att det är lagom mycket och att den fyller ut kulan väl.

Varv 20-23: *3 am, 4 rm*
Varv 24: *2 am tills, 1 am, fläta över 4 rm*. Nu har du 48 maskor
Varv 25-26: *2 am, 4 rm*
Varv 27: *2 am tills, 4 rm*. Nu har du 40 maskor
Varv 28: *1 am, 4 rm*
Varv 29: *1 am, fläta över 4 rm*
Varv 30: *3 rm, 2 rm tills.* Nu har du 32 maskor
Varv 31: 32 rm
Varv 32: *2 rm, 2 rm tills.* Nu har du 24 maskor
Varv 33: 24 rm
Varv 34: *1 rm, 2 rm tills.* Nu har du 16 maskor
Varv 35: 16 rm

Kontrollera att du har tillräckligt med vadd i kulan nu, för snart finns ingen möjlighet att fylla på mer.

Varv 36: *2 rm tills*. Nu har du 8 maskor
Varv 37: *2 rm tills* Nu har du 4 maskor

Sätt alla maskorna på 1 sticka och börja sticka en icord. Denna ska stickas över 3 maskor och eftersom du nu har 4 maskor, så måste du minska 1. Gör detta genom att sticka 2 rm tillsammans först på första varvet. Sticka nu så lång ögla som du vill ha. Maska av den och fäst änden.

Nu har du en fin julgranskula att hänga i granen.

House of Hildur

 

God Jul!

Blommig grytlapp – gratis mönster!

$
0
0

Grytlapp på verandanEfter önskemål från mina läsare beslöt jag mig för att skriva ner detta mönster och dela med mig.

Material: Järbos Soft Cotton, 1 nystan rosa och 1 nystan rött. ( Det blir mycket garn över, men jag har inte provat att göra den tvärtom i färgerna, så jag vet inte om garnet räcker till mer än en grytlapp.
Virknål: 3 mm

House of Hildur

Grytlappen virkas med luftmaskor, fasta maskor och smygmaskor.
Förkortningar: lm = luftmaska, fm = fast maska, sm = smygmaska

Virka 46 lm med rosa färg
Varv 1: 45 fm, börja i andra luftmaskan från virknålen. Följ diagrammet nedan.  Varv 1 är den första raden i diagrammet. Du börjar nere i högra hörnet och läser alla räta varv från höger till vänster. Alla avig varv läses från vänster till höger. Precis som för vanliga stickdiagram. Diagrammet visar både räta och aviga varv. De vita rutorna är rosa maskor och de grå är röda maskor.

När du har kommit så långt att du använder 2 färger, så virkar du med den färg som du inte använder. Låter det komplicerat? Titta i så fall hur de gör här. Videon är på engelska, men om det skulle kännas besvärligt, så går det att bara titta på hur hon gör.

Diagram blommig grytlapp

Mönstret löper över 45 maskor/rad och totalt 39 varv. Efter varv 39 befinner du dig högst upp i det vänstra hörnet. Virka nu en hank som känns lagom stor. Jag brukar virka runt 15 luftmaskor och sedan fästa den med en fastmaska i hörnet.

Virka så ett varv med fasta maskor runt hela grytlappen i rosa. På ovan och undersidan blir det en fast maska/maska, på sidorna stickar du en maska per varv, men hoppar över ungefär var 3:e varv. Det ska varken bli vågigt (Då har du stickat för många maskor)  eller för tajt (Då har du stickat för få maskor). Prova dig fram tills du är nöjd. Avsluta med att sticka fasta maskor runt hanken, ungefär lika många som du hade luftmaskor. Fäst med en smygmaska.

Byt till rött och sticka ett varv med smygmaskor i kanten, så att de ligger på ovansidan av grytlappen. Det blir en fin dekoration. De bildar då en kedja av maskor nästan som kedjestygn.

Fäst alla trådar och du har dig en fin grytlapp!
Lycka till!

Mönstret får endast användas för privat bruk.

HildursBarnbarn©

Gratis mönster till restgarnsgrytlapparna

$
0
0

IMG_4902.JPG

Dessa grytlappar har jag virkat av garnrester och det är säkert minst 90% Soft Cotton, men jag har även någon snutt av något annat kraftigare bomullsgarn. Det går ju självklart lika bra att göra dem enfärgade eller i annat garn, för mönstret nedan är mer en princip kring hur du gör, inte ett riktigt mönster.

House of Hildur

Hur gör man då? Om vi börjar med de två översta grytlapparna. Så gjorde jag så här:

Jag samlade ihop allt restgarn jag hade och sorterade ut snuttarna, så att jag  hade en uppfattning om när jag borde använda mig av olika färger. Mer restgarn till de större partierna osv. Virknålen jag använde var nr 3.

Du lägger upp ett jämnt antal maskor på virknålen. Mät dig fram till en lämplig storlek genom att lägga luftmaskremsan som ett V framför dig, då får du en uppfattning om hur stor grytlappen kommer att bli. Det viktiga är att antalet maskor är ett jämt antal. Jag lade upp 84 luftmaskor. Jag har försökt illustrera detta med en stor röd pil nedan på den övre högra grytlappen.

Varv 1: Börja i andra luftmaskan från virknålen och virka fasta maskor fram till de tre mittersta maskorna på tråden. Nu ska du virka ihop den första och den tredje av mittenmaskorna. Detta är som att göra en minskning, d v s sticka ihop två fasta maskor till en, med den enda skillnaden att du dessutom hoppar över en maska mellan de två som virkas ihop. För min del blev det så här: Jag startade i andra luftmaskan från nålen och virkade 20 fasta maskor, Sedan virkade jag ihop maska 21 och 23 (hoppade över 22:an) Detta gör att tre maskor blir en och så virkade jag ytterligare 20 fasta maskor. Vänd.

varv 2 osv. Fr o m nu virkar du bara i den bakre maskbågen. Det är det som gör att mönstret/strukturen blir räfflad. Vänd med en luftmaska och virka i bakre maskbågen fram till de tre mittersta maskorna och så gör du på samma sätt som på varv 1, så att tre maskor blir en. För varje varv minskar antalet maskor fram till mittenmaskorna. När du har runt 4-5 maskor kvar på varje sida om mittenmaskorna, så virkar du en hank med luftmaskor och virkar sedan fasta maskor runt denna. Fäst garnet och du är färdig.

Den undre grytlappen är virkad enligt samma princip men i 4 delar.

Hur stor en del är, har jag markerat med orange sträck på bilden nedan. Du virkar först två delar. Tänk dig att det är de två med lila garn på bilden nedan. Jag lade upp 24 maskor till de första två delarna och så virkade jag enligt samma princip som för den stora grytlappen. När två delar är klara, så ska du virka del 3 och 4. När du gör dem, så virkar du samtidigt ihop de första två delarna. Gör så här:

Lägg del 1 och 2 spets mot spets emot varandra och med samma sida vänd uppåt. Börja i yttersta kanten (där den röda pilen börjar på den nedre grytlappen) och virka 20 fasta maskor längs den första delen, virka ihop maska 21 med den första maskan på sidan av spetsen på del 2 och virka sedan 20 maskor längs med den sidan. Du ska alltså virka längs med den röda pilen. Sedan är det bara att fortsätta enligt samma princip som för den stora grytlappen. Gör samma sak med del 4 och du har en färdig grytlapp. Ingen extra montering här inte! :-)

Lycka till!
Restgarnsgrytlappar b

 


Försommar – en enkel linsjal

$
0
0

   

Så var den klar – min linsjal och jag har döpt den till försommar. Namnet har den fått för att den är så där krispigt grön och fräsch som allting är just nu. Jag har stickat den av två härvor ifrån Växbo lin. Den ena så illgrön den kan bli och den andra lite mer traditionellt lingrå. 

 

Detta är ett väldigt enkelt mönster, så prova gärna du med. Så här gjorde jag:

Med rundsticka nummer 4 la jag upp 5 maskor och stickade ett varv med räta maskor. Från och med varv två och på alla kommande varv, både aviga och räta har jag ökat en maska i början av varvet och en i slutet genom att sticka den första och den sista maskan på varvet rät, först i den främre maskbågen och sedan i den bakre maskbågen. Därmed ökas antalet maskor med två varje varv. 

De första 7 varven stickades räta sedan gjordes det randiga mönstret enligt följande:

  • 5 varv slätstickning
  • 5 varv rätstickning

Jag upprepade dessa 10 varv totalt 12 gånger. Min sjal blev ungefär 170 cm från spets till spets och ca 40 cm där den är som bredast. Som avslutning virkade jag ett varv med smygmaskor längst ut på kanten med det illgröna garnet. 

 

Ett litet projekt bland de stora!

$
0
0

Sommar, semester och mycket ledig tid. Äntligen, efter en dryg vecka börjar jag känna mig semesteravslappad. Jag njuter verkligen av ledigheten. I morse fick jag chansen att äta frukost utomhus med jordgubbar och filmjölk. Det är mumma för kropp och själ det. Vilken start på dagen.

Förra veckans resande med besök och garninköp, har resulterat i att jag nu sitter med ett antal påbörjade projekt och vet inte riktigt hur jag ska prioritera, så jag stickar lite här, virkar lite där och testar nytt. Jag gör framsteg, gör ibland om, repar upp, maskar av och fäster trådar. Det är med andra ord precis som det ska vara. :-)

Grytlapp av trikåband

Igår påbörjade jag och  avslutade ett litet projekt. En idé som jag haft i huvudet ett tag, glömt bort, men som jag kom på att jag skulle testa när jag stod på marknaden för någon vecka sedan. Jag stickade en grytlapp av en rulle trikåband och jag tycker att resultatet blev ganska fint. Den blev så där härligt tjock som jag hade tänkt mig men samtidigt mjuk och följsam så att den lätt går att vika på mitten. Först hade jag tänkt att virka en grytlapp, men jag tyckte den blev onödigt ”hålig”, så jag stickade en istället och det blev mycket bättre. Så här gjorde jag:

Storlek: 25 X 19 cm
Material: 1 rulle Baby Cones Uni Shade (Baby Cones Print går lika bra)
Stickor: nr 8

  • Lägg upp 22 maskor
  • Sticka alla var räta tills trikåbandet tar slut (så att du har tillräckligt med garn kvar att maska av med + göra en upphängning)
  • Knyt en liten ögla
  • Fäst trådarna.

Färdig!

När jag var klar insåg jag att man med enkelhet skulle kunna göra en större variant och använda som sittunderlag.

Socktober

$
0
0

Vi är inne i oktober, ja faktiskt har vi redan passerat halva månaden. Helt galet! Vart tog dagarna vägen? På nätet hittar vi massor av inspiration på temat Socktober. Dags att sticka sockor med andra ord. Så idag tänkte jag inspirera lite. I butiken har vi nämligen några sockerbjudanden som vi tänker köra ända till slutet av november, så långt lagret räcker.

De flesta av er har nog hört talas om Syltasockorna. Förra året såg man dem stickas både här och där och det är säkert många som fortfarande har dem som favoriter. Jag gjorde mina i Mellanraggi och då gick det åt lite mer än 1 nystan. Skaftet ser ganska avancerat ut, men det är egentligen bara en kombination av räta och aviga maskor som gör att de blir så här vackert dragspelsformade i skaftet. Du kan läsa mer om hur jag gjorde och var mönstret finns i mitt inlägg om Syltasockorna.

Syltasockor

Mellanraggi är ett lite lagom tjockt sockgarn. Inte fullt så kraftigt som vanligt raggsocksgarn, utan aningens tunnare. Perfekt att ha på fötterna när man stoppar dem i ett par stövlar och går ut och krattar löv eller gör något annat ute i den friska höstluften.

Banner3b

Ett annat sockgarn som finns i butiken är Sterk ifrån Du Store Alpakka. Det är ett garn som består av alpackaull, merinoull och nylon. Några sockor jag är sugen på att prova heter Blueberry waffle socks – ett gratis mönster som finns på Ravelry, men som du hittar direkt via länken. Tre nystan får du räkna med att det går åt. Du kan kanske klara dig på två om du inte stickar så långa skaft… En snygg bild på sockan hittar du på Ravelry. Nedan ser du alla vackra färger som vi har i butiken.

STERK 809 STERK 813 STERK 815 Sterk 816 STERK 817 STERK 819 STERK 822 STERK 825

Banner3b

Vanliga raggsockor är ett alldeles utmärkt alternativ till mer avancerad mönstrade varianter. De är vackra, funktionella, enkla och klassiska. Vad mer kan man begära? Ett par olika varianter hittar du i Järbos mönsterskatt. Jag har fastnat för dessa. Det är ett mönster för flera olika varianter av garn, men du klarar dig med ett nystan mellanraggi för att sticka dig ett par.

Sockor

Så nu tänker jag dra på mig mina syltasockor och gå ut en stund i det vackra höstvädret och njuta av solen, färgerna och den höga klara luften. Ha en fin dag!

Happy Halloween

$
0
0

Happy Halloween

Enklare Halloweenpyssel än så här bjuder jag inte på – det fixar ni så bra själva. Jag såg en bild på någonting liknande någonstans och idén fastnade i mitt minne. Och den minnesbilden ledde till att jag snabbt gjorde dessa själv, innan vi skulle bort på ett kalas i Halloween-tid.

Så här gjorde jag:
Jag virkade två orange rundlar.  Varv 1 – 7 fasta maskor, Varv 2: 14 stolpar, två i varje maska, Varv 3: 28 stolpar. Sedan virkade jag fasta maskor runt om och gjorde en enkel ögla av luftmaskor. Slutligen klistrade jag dit två ögon och en mun av filt.  Färdig!

Man skulle kunna göra ett helt gäng sådana här och hänga i en girlang och pynta med. Ett tips är då att försöka hitta en orange färg som är lite mer lysande än min var, så blir det lite läckrare. Men som Kajsa Varg sa: ”man tager vad man haver”.

 

November månads disktrasa – Hanna

$
0
0

Disktrasan Hanna November Stämpel

Hanna är ett namn som går igen i min släkt. Från gammelfarmor till syskonbarnet. Det var dem jag tänkte på när jag gjorde denna disktrasa. Ni kanske tycker att den är lite lik Rut, men titta lite närmare så ser du skillnaden. Denna är gjord på ett helt annat sätt. Jag har valt lite lysande färger för att liva upp november som kanske är årets gråaste månad. Ingen snö än för oss som bor lite längre söder över i vårt avlånga land. Det är grått och mörkt och även om solen verkligen har lyst upp denna höst, så är det ändå väldigt mörkt när man går hem ifrån jobbet på kvällarna.

Mönstret till november månads disktrasa Hanna hittar du här

Som vanligt har jag stickat disktrasan i Järbos Soft Cotton och det gick åt ett nystan. Den lila färgen är ny i butiken. En riktigt härlig djup och mustig lila färg.

Banner3b

Nu återstår endast december månads disktrasa och så har vi tagit oss igenom ett helt års disktrasor. Vad ska jag hitta på till nästa år? Någon som har något förslag? Ska jag se om det går att hitta på 12 stycken disktrasor till eller ska jag satsa på något annat. Bomba mig gärna med förslag, så att jag har något att klura på under julledigheten.

Nästa månads disktrasa kommer tisdagen den 1 december.

Vill du sticka även tidigare månaders disktrasor? Kika då in på Månadens Disktrasa 2015. Här finns länkar till allihop.

Viewing all 237 articles
Browse latest View live