Quantcast
Channel: Gratismönster – Hildurs Barnbarn
Viewing all 237 articles
Browse latest View live

Lucka nr 22 – Disktrasan God Jul

$
0
0

Om du mot förmodan förbereder dig för julen genom att sitta med fötterna uppdragna i soffan och bara vänta på att dagarna ska gå fram till julaftonen, så är nog detta projektet för dig. Ännu en disktrasa med jultema kommer här. Denna dag har vi utnyttjat kombinationen räta och aviga maskor för att skriva texten God Jul på disktrasan. Snabba stickare gör denna på ett par timmar, men de flesta andra behöver nog mer tid på sig. Men hinner du inte klar till jul, så kommer det ju fler jular. Denna har vi stickat i Soft Cotton och det räcker med ett nystan. Stickorna är nummer 4.

Soft Cotton och stickor hittar du i butiken. Mönstret hittar du som vanligt här på bloggen. 


Luckan nr 23 – vänskapsband

$
0
0

Hur är stämningen där hemma? Kanske väntar någon otåligt på att det äntligen ska bli jul. Dags att sätta igång med något pyssel då kanske så att tiden går lite fortare.

Att göra vänskapsband, som är temat för dagens lucka, är superenkelt och riktigt roligt. Kan man räkna till tre så kan man göra det, man får bara akta så att inte garnet trasslar sig. Jag har gjort dessa förr i riktigt tunt bomullsgarn och det blir jättefint. Denna gång tog jag annat grövre bomullsgarn, typ Soft Cotton och det funkade lika bra, men bandet blir något tjockare så klart. Jag använde 7 olika färger, men det går ju att använda färre om man inte vill ha det så färggrant. 7 trådar av garn som har ungefär likadan tjocklek så kan du sätta igång. Observera att pappskivan som du gör helst inte ska vara för mjuk, för då känns det för sladdrigt när man arbetar. Det finns tunn riktigt hård papp, men hittar du inget sådant, så får du ta någon grövre kartongsida.

Låter detta som en spännande idé? I så fall är det bara att ta sig en titt på vår beskrivning och sätta igång! Lycka till!

Hildurs gratismönster 2018

$
0
0

Gott nytt år allihop!

Jag hoppas att ni alla haft tillfälle att riktigt njuta av ledighet under jul- och nyårshelgerna. Själv har jag haft chansen att njuta av några härliga dagars lugn och ro och nu har vi ett nytt och fräscht 2018 att se fram emot. Vad har vi då på menyn i år?

  • Hildurs gratismönster 2018 – i likhet med förra året så kommer det att komma ett nytt gratismönster varje månad och jag hoppas att kunna skapa mycket inspiration och stick- och virklust hos er. Mer info om detta hittar du i menyn under mönster eller via direktlänken här. Dela gärna med dig av bilder av det du gör på Facebook eller Instagram under #hildursgratismönster2018 Årets första gratismönster kommer här på bloggen på fredag den 5 januari.
  • Ufoutmaningen2018 – häng med mig och rensa ut bland de gamla projekten. Gör de färdiga, repa upp och behåll garnet, ge bort det till någon som gärna gör något av det eller släng eländet om det är utom räddning. Själv får jag en kick av att med jämna mellanrum rensa ut bland mina saker och efteråt känner jag mig lätt och fri. Nu har jag två lådor med dåligt samvete som jag ska ta tag i under året. Jag blir jätteglad om du också  hänger med på detta projekt och rensar ut lite. Dela gärna med dig i inlägg, på Facebook eller Instagram under #ufoutmaningen2018
  • Lärdignågotnytt2018 – Detta är en utmaning som jag gett till mig själv som en ren julklapp. Jag ska prova på saker som jag aldrig gjort tidigare och berätta om  hur det gick här på bloggen. Jag har bl a fått en stor vävstol som jag håller på att montera i mitt rum. Jag har ingen aning om vad jag håller på med eller hur delarna ska passa ihop, men jag ska klara det och lära mig att väva under året. Detta känns som en gigantisk utmaning, men jag kommer att prova på några mindre utmaningar också. Har du kanske också något utmaning som du skulle vilja ge dig på under 2018? Dela gärna med dig i inlägg, på Facebook eller Instagram under #lärdignågotnytt2018

Hildurs gratismönster 2018 – Mayas sjal!

$
0
0

Då var det dags att bjuda på årets första gratismönster – Mayas sjal. Jag har valt att sticka denna sjal i garnet Maya. Maya finns i så många härliga färgkombinationer och förra året virkade vi Mormor Hildurs sjal i just detta garn, men då i en helt annan färgkombination. Mayas sjal stickas från spets till spets med ganska tjocka stickor. Jag använde rundstickor och storleken var 6,5. Mönstret är uppbyggt på räta maskor och omslag i princip, så svårare än så blir det inte. Det är kombinationen av dessa som skapar mönster och form på sjalen. Om man använder ett garn som Maya så får man dessutom per automatik en snygg randning utan att behöva fästa miljoner trådar. Sjalen har ganska mycket hål, så den känns lätt och luftig, men värmer skönt om halsen ändå. Se bara hur jag borrar in mig i den på bilden längs ner. Det går givetvis att sticka denna sjal även i andra garner, men då får man prova sig fram för att veta vilken stickstorlek som blir bäst, hur många upprepningar man måste göra av de olika mönsterpartierna samt hur mycket garn som går åt – men allt är möjligt. Jag kommer garanterat att sticka fler varianter av denna sjal och prova hur den blir även med andra garner.

Mönstret till Mayas sjal hittar du här.

Vi har som utlovat även plockat fram några stick-kit till denna sjal. Du kan välja att köpa stick-kiten med eller utan stickor denna gång.

Mayas sjal stick-kit med stickor

Mayas sjal stick-kit utan stickor

Hildurs gratismönster 2018 – Disktrasan PUTS VÄCK

$
0
0

Idag är det dags för februari månads gratismönster – #hildursgratismönster2018.  Vi bjuder på ett gratismönster i början av varje månad och det kan blir stickat, virkat, smått och stort – inspiration och kreativitet får styra. Jag tyckte att det var så roligt att göra disktrasan GOD JUL när jag kom på idén till denna disktrasa – PUTS VÄCK, så satte jag igång direkt. Den texten fungerar året om och är samtidigt lite retro. Tror inte att mina tonåringar skulle uttrycka sig så…

Mönstret till disktrasan hittar ni här.

Jag har även denna gång valt att göra en disktrasa i Soft Cotton. Disktrasor får man byta ut med tiden, även de som man gör själv, så det kan liksom aldrig bli för många tycker jag och jag vet att just disktrasor brukar vara populära så jag hoppas att ni ska uppskatta även denna. Förutom att jag gillar stickade disktrasor, så gillar jag även de här projekten som kan gå från idé till färdig produkt på en kväll.

Soft Cotton hittar du som vanligt i butiken i massor av färger – köp några stycken och sticka disktrasan PUTS VÄCK i dina favoritfärger. 

 

En grå ullsjal

$
0
0

Dagens sjal är en variant av Mayas sjal. Jag har stickat denna i ett tunt ullgarn, så jag har förstås anpassat stickor efter garnet och så stickade jag efter samma mönster som Mayas sjal men med en liten förändring. Jag slätstickade istället för att rätsticka och jag ändrade en av minskningarna så att det skulle blir en snyggare form.

Metoden med Mayas sjal är att den stickas från sjaludd till sjaludd och principen är egentligen följande: Sticka på tills hälften av garnet är slut. Gå då över till del två och sticka den andra halvan. Det kan ju vara klokt att lämna drygt hälften kvar när man vänder för att ge sig själv lite marginal.

Garnet till denna sjal hittade jag när jag var på ullmarknad vid Båvens spinneri tidigt i höstas. Det vara Anita Yarns som sålde det mjukaste  ullgarn man kan tänka sig och det vägde 150 gram och räckte till en riktigt stor sjal faktiskt. Jag började att göra precis på samma sätt som när jag gjorde Mayas sjal, men kom på efter en liten stund att den skulle blir mycket finare med lite slätstickning. Sjalen blev lätt, stor och mjuk och värmer ändå gott runt halsen.

 

Detta är ju ett superenkelt sätt att faktiskt lära sig lite om spetsstickning. Ett enkelt mönster som skapar en fin randning men slätstickade partier och håliga partier.

 

 

Tant Birgits muddar igen!

$
0
0

Det blev ännu ett par av Tant Birgits muddar. De är så snabba att sticka och passar vid så många tillfällen. Garnet är Hverdags som tyvärr inte tillverkas längre men vi har några nystan kvar under utförsäljning i butiken. Mönstret hittar du här på bloggen. Ett nystan räcker gott och väl till ett par muddar.

Nytt gratis disktrasemönster

$
0
0

Glad Påsk i förskott! Idag bjuder vi på ett extra bonusmönster för mars – en stickad disktrasa med texten Glad Påsk. Inte kunde ju den vänta till april heller för då skulle det vara för sent. Istället slår vi till och bjuder på ett nytt gratismönster redan idag! Denna gång har vi stickat disktrasan i Reko Bomull, för där fanns det en så härlig gul färg som kallas solgul och den kunde jag inte motstå. Gul är annars en färg som jag inte riktigt känner mig bekväm med, men så här när påsken närmar sig, så kändes den klockren.

Mönstret är en kombination av räta och aviga maskor och på så sätt växer textmönstret fram. Reko Bomull finns dessutom i härliga gröna, lila och orange nyanser som också passar väldigt bra till påsk. Hitta din favoritnyans i butiken!

Mönstret till disktrasan hittar du som vanligt här på bloggen.

Trevlig stickning!


Hildurs Gratismönster 2018 – Grytlappen Retrorutan

$
0
0

I am back!

Efter en veckas påsklov – som jag spenderat i New York är jag nu tillbaka fylld av energi och nya idéer. I senare blogginlägg ska jag berätta lite om de garnbutiker jag besökte när jag var där men idag handlar inlägget om april månads gratismönster. Ni har fått vänta på detta! Jag vet och jag är tacksam för ert tålamod.

För april har jag skapat ett grytlappsmönster. Grytlappen har jag döpt till Retrorutan. Jag har tagit inspiration ifrån de grytlappar som min mans mormor virkade, men jag har gjort en lite egen tvist på dem och dessutom är de virkade i Soft Cotton, så de är ganska tjocka och rejäla. Det räcker ganska precis till två stycken grytlappar om man gör dem i motsatt färgställning, men mät och var noga med masktätheten för jag virkar ganska fast. I turkost och grått blir det lite 50-tals känsla över designen och grytlapparna passar lika bra i det moderna hemmet som på torpet.

Mönster till grytlapparna hittar du här

Soft Cotton har vi i butiken i massor av färger! Hitta din favoritfärg hos House Of Hildur.

Hildurs Gratismönster 2018 – Mobilfodralet Ester

$
0
0

Har du ett udda nystan liggande, ett nytt garn du vill testa eller vill kanske bara ha ett litet projekt som blir klart på en kväll eller två? Då är maj månads gratismönster något för dig. Vi har skapat ett mobilfodral som är gjort av en sexkantig virkad lapp. Du kan göra den enfärgad, mångfärgad, diskret eller hysterisk. Allt beror på ditt materialval och inspirationen för stunden. Vi har virkat alla våra varianter i olika typer av bomullsgarn eller av ett garn som är en blandning av bomull och något annat. Jag har t ex använt Soft Cotton till några – det blir ett kraftigare mobilfodral men det går självklart bra att använda andra garner också.

Materialet som behövs för projektet är sådant som många av oss redan har hemma. En virknål storlek 2,5 och så ett nystan garn i grundfärgen och så lite rester till dekoration samt en knapp.

Mönstret hittar du som vanligt här på bloggen.

En varning kan behöva utfärdas. Det är lätt beroendeframkallande att virka dessa och eftersom att de enkelt går att anpassa till mobiltelefonmodell, så kan man ju enkelt få till en present att ge bort till någon/några man tycker om.

Emiliasjalen är klar!

$
0
0

Jag satt och funderade på vad jag ville göra med ett vitt och ett cerise ullgarn. Så det blev att jag surfade runt lite och sprang på Emiliasjalen. Den var precis vad jag var ute efter och den var så rolig att virka. Originalet är virkat i 3-4 färger som bildar mer diskreta övergångar. Jag valde två färger som verkligen inte ligger nära varandra, så mina övergångar och min randning blev verkligen tydlig. Nu sitter jag och tänker på hur fin den skulle kunna bli i olika grå nyanser…, möjligheterna är oändliga. Bara fantasin begränsar.

Till min sjal använde jag två härvor av ullcentrums 2-trådiga ullgarn. Den ena vit och den andra cerise. Så virkade jag med virknål nr 5.

Linnehanddukar kan man sticka sådana?

$
0
0

Jag satt på bussen och kollade på Instagram och hittade stickade linnehanddukar. Ja du läste rätt – stickade linnehanddukar. Hur har de gjort dessa tänkte jag. Det är Purl Soho som varit i farten igen. De är så generösa och delar med sig av många av sina mönster helt gratis. Även linnehanddukarna var ett gratismönster.

Helt betagen och otroligt inspirerad satte jag mig en timme i soffan igår kväll och gjorde en provlapp. Jag hade två olika lingarner hemma, det vita lite tjockare än det turkosa. Handdukarna är stickade i vävstickning som är en kombination av räta och aviga maskor och maskor som lyfts. Det är bara två varv som hela tiden stickas fram och tillbaka. Man kan sticka enfärgat eller tvåfärgat. Om man vill ha det tvåfärgat så stickar man två varv av varje färg. Byt färg på de aviga varven.

Med vävstickning så får du en vacker och slät yta. Den rullar sig inte i kanterna och som du ser här så blir det ändå ganska luftigt så handduken lär torka fort. Purl Sohos handdukar är vita med röda oregelbundna ränder. Jag hade vitt och turkos tillgängligt.

Kombinationsmöjligheterna är oändliga. En enda rand, hela handduken randig – ja vad du vill! Att sticka vävstickning är dock en tålamodsprövande sport…. men vem har sagt att allt måste gå fort…. Vilken vacker present att ge bort. Kanske till brudparet, dig själv eller en kär vän. Tror jag ska överge provlappen och sticka mig två fina handdukar.

Linnehandduken

$
0
0

Nu har jag lämnat provlappen där hän och gått över till att sticka en riktig handduk. Jag tänkte på fäbodar, gammalt trä, gulnat gräs och sol och sand, så jag valde lin, i sin naturliga färg och den ljust gula ”mandel” och det blir fantastiskt milt och vackert. Men jag kände att jag behövde lite mer färg, så jag ska sticka nästa i en av de lite röda kulörerna. Den är varm i tonen och har lite gult i sig. Det kommer att bli superfint. Kombinationen av de två blir både varm och lyser.

Sticka vävstickning tar sin lilla tid eftersom att man hels tiden lyfter en maska. Man måste därför sticka två varv för att arbetet ska växa ett varv. Men det är roligt och det färdiga resultatet blir så mjukt och skönt att känna på. Att blanda enfärgat och tvåfärgat skapar dessutom en fin struktur.

Vill du också prova att sticka linhanddukar så kan du köpa Linea, vårt lingarn från Ullcentrum på Öland.

Jag har lagt upp 85 maskor på stickor nr 4 och stickar alltså vävstickning. Det är ett enkelt mönster bestående av 2 varv.

Varv 1: (avigsidan) 1 am, lyft 1 maska avigt med garnet bakom arbetet. Avsluta med 1 am.

Varv 2: (rätsidan) lyft 1 maska * 1 rm, lyft 1 maska med garnet framför arbetet * den sista maskan på varvet lyfter du med garnet bakom arbetet.

Dessa två varv kombineras. Byt färg i början av ett avigt varv. Tvåfärgade partier stickas med två varv av varje färg.

Lycka till!

Hildurs gratismönster 2018 – filt till en nyfödd

$
0
0

Har du lyckan att ha en liten bebis på väg? Du kanske ska bli mamma, pappa, mormor, farfar, moster, faster eller vad vet jag. En fantastiskt fin present som kommer att bli flitigt använd är en filt. Den kan sparas hela livet som ett minne och kan användas flitigt under lång tid. Denna filt passar fint till den nyfödde. Den är inte så stor och du kan lätt ta den med utan att den tar så mycket plats. Den är dessutom virkad i ett riktigt fint bomullsgarn, M&K Eco Babybomull, så den värmer så där lagom nu på sommaren.

Vi har valt att virka filten i 4 klassiska pastellfärger och har använt oss av en basfärg i off white. Självklart går det lätt att anpassa den att bli ännu mer diskret, om man går åt det grå/beige hållet eller ännu mer färgglad, om man önska starkare färger. Det viktiga är att du har en basfärg och sedan 4 färger till som du växlar emellan. Det går ju självklart att välja färre färger också eller fler, men då måste man själv klura lite på hur mycket garn det kommer att gå åt.

I mönstret används mest stolpar och halvstolpar men en och annan luftmaska kommer med också. Jag hoppas denna filt ska inspirera dig att virka något riktigt fint.

Länken till mönstret har du här

Garnet hittar du i butiken och just nu har du tur för t o m midsommar har vi specialpris på M&K Eco Babybomull endast 35 kr/nystan (45 kr ord. pris) Erbjudandet gäller t o m 24 juni 2018 så långt lagret räcker.

Sommar, blommor och flip-flop

$
0
0

Wow vilka veckor vi har haft och är det sommar och sol så bor jag i ett par flip-flop. De är lätta att bära och lätta att ta med på resan och så är de ju fina också.

Men inför varje säsong så är det dags för lite upprustning på flip-flop-fronten. Så även i år, trots att förra sommaren inte var någon flip-flop-sommar.

I år gör jag mina egna av flip-flop-sulor och Minibomull och virknål nr 2,5. Det gick pt två nystan av den cerise färgen och ett nystan av det vita.

Så här gör du:

Börja med blommans mitt.

Lägg upp 2 lm med cerise. Virka 6 fm i andra maskan från virknålen. Varvet avslutas med en smygmaska och då byter du samtidigt till det vita garnet.

Nu med det vita garnet, Virka 9 lm. Vänd och virka tillbaka med start i den tredje maskan från virknålen på följande sätt: 5 stolpar, 1 halvstolpe och en fast maska. Nu har du ditt första kronblad.

Virka en smygmaska i samma maska som du startade i denna gång avslutar du med en smygmaska i nästa maska på blommans mitt. På detta sätt virkas 2 kronblad i var och en av de sex fasta maskorna som bildade blommans mitt. Totalt 12 kronblad med andra ord.

Virka nu ytterligare en blomma för den andra skon.

Bandet:

Lägg upp 300 lm. Med start i den tredje luftmaskan från nålen, virkar du halvstolpar hela vägen tillbaka.

Upprepa och gör ytterligare ett band.

Mät ut bandets mitt och sy fast blomman där.

Dra bandet genom flip-flopens tåögla och fäst den där. Dra banden genom sidoöglorna och du är färdig.

Så nu är det bara att snöra på sig flip-flop-skorna och springa ut och ta sommaren med storm!


Glad midsommar!

$
0
0

Inte är det väder för flip-flop idag inte. Kallt, regn och rusk. Det sämsta midsommarvädret på många år. Men efter denna ljuvliga maj och halva juni så går det ju inte att klaga heller. Detta är naturens midsommar!

Det positiva är ju att man med gott samvete kan sitta inne och pyssla eller sticka eller bara fika med gott samvete. Förbered dig på varmare dagar med något riktigt somrigt projekt.

En glad midsommar önskar jag er alla!

Linnehanddukarna – avslutningen

$
0
0

Hur går det för er linnehandduksstickare? Själv har jag två handdukar klara och den tredje precis påbörjad. Hur får man en snygg avslutning på sin handduk då?

Jag avmaskade från rätsidan i mönsterstickning tills jag hade 3 maskor kvar. Då bytte jag till stickor 2,5 och gjorde en icord som avslutning och hank att hänga upp handduken i. Det blev mycket bättre att sticka hanken med mindre stickor. Den blev liksom för grov och lös med stickor fyra. Purl Soho gjorde också en icord-avslutning men jag har inte kollat exakt hur de gjorde.

Planen framåt är att sticka en handduk i röd/lin och sedan, om garnet räcker, sticka ytterligare en i alla tre färgerna.

Väskan – den första ledtråden

$
0
0

Så var det dags för Järbos CAL – crochet along – dvs ett virka tillsammans projekt. Vi vet att det ska bli en väska men vet inte hur den kommer att se ut. Den första ledtråden släpptes igår och på torsdag kommer nästa.

Jag är inte riktigt klar än, har ett par varv kvar. Men det kluriga med ledtråd ett är att den nu ska vändas med avigsidan utåt, för det är där mönstret bildas.

Det får bli lite bussvirkning idag så att jag är redo inför nästa ledtråd.

Del 3 av Järbos Sommar-CAL

$
0
0

Igår kväll blev jag nästan klar med del 3 av Järbos virkalong. Efter den andra delen var jag väldigt tveksam till mitt färgval, men det tar sig! Efter del tre, när färgerna återanvänts ett par gånger tycker jag att det blir riktigt bra.

Så nu ska jag bara virka klar de sista varven turkos och så ska jag ivrigt vänta in nästa del av sommarväskan.

Om du är sugen på att hänga på så är det inte för sent än. Mönstret ligger på Järbo garns blogg och i vår butik, www.houseofhildur.se har vi precis fått in påfyllning av Soft Cotton.

Sommarväskan är färdig

$
0
0

Lagom till årets värsta värmebölja hittills, är den virkade sommarväskan färdig. Jag tig med den till marknaden i söndags, som tips på vad man kan göra med Soft Cotton och det var många som tyckte att den var fin. Detta var en kul virkalong som Järbo fixade tillsammans med #intheyargarden. Den är det perfekta semesterprojektet, så har du inte redan börjat göra en, rekommenderar jag dig varmt att börja nu.

Ett fyndigt mönster som blandade enkla versioner så att det blev väldigt effektfullt. Hatten av för designen. Snyggt gjort!

Nu längtar jag till min egen semester som börjar i nästa vecka. Jag har så många projektidéer som bara måste få provas och dessutom en hel hög med projekt som behöver bli klara och så en massa spinnande av garn ovanpå det 😎

Var rädda om er i sommarvärmen!

Viewing all 237 articles
Browse latest View live