Quantcast
Channel: Gratismönster – Hildurs Barnbarn
Viewing all 237 articles
Browse latest View live

Hildurs gratismönster 2018 – Disktrasan RENT HUS!

$
0
0

Vi är i augusti och det är dags för ett nytt gratismönster #hildursgratismönster2018. Efter denna otroligt varma som känns som om den pågått i en evighet, har vi nu kvar ännu en månad. Förra året blev det ingen sommar och i år har vi fått två somrar i följd – galet är det! Denna gång blir det en disktrasa och jag har stickat den i Soft Cotton och valt färgen Sunny Yellow 8824 – vad annat kan man välja i år.

Om ni som jag känt att orken inte riktigt funnits där i värmen och att vissa saker helt enkelt blivit liggande eller bara gjorda efter bästa förmåga, så har jag nu skapat en disktrasa som ska få bort all skit i hörnen! Disktrasan är döpt till RENT HUS! När så ett mer normalt sommarväder drar in över Sverige från nästa vecka, så kan du lugnt sätta dig ner i soffan och sticka denna trasa och sedan är det bara att göra rent hus!

Soft Cotton finns i massor av färger i butiken om det nu skulle vara så att du tröttnat på solen och inte vill bli påmind om mer vackert väder på ett tag.

Mönstret till Disktrasan hittar du som vanligt här på bloggen!

Själv längtar jag just nu efter att få spinna lite garn, men det har varit kämpigt då garnet tovat sig själv i mina svettiga handflator. Inte lätt att spinna i 30 graders värme för en svensk som inte är van vid dessa temperaturer i någon större utsträckning.

Ha en trevlig stickdag!


Linhanddukarna klara

$
0
0

Nu så är äntligen mina handdukar klara. En så meditativ stickning – som räcker länge.

Jag har sammanfattat mönstret och hur jag har gjort nedan:

Handduk i lingarn

Garn: Linea i minst två olika färger Två härvor räcker till flera handdukar
Stickor: nr 4

Detta mönster är inspirerat av Purl Soho som gjorde den första versionen.

Mönster:

Lägg upp 85 maskor på stickor nr 4 och sticka vävstickning. Det är ett enkelt mönster bestående av 2 varv.

Varv 1: (avigsidan) 1 am, lyft 1 maska avigt med garnet bakom arbetet. Avsluta med 1 am.

Varv 2: (rätsidan) lyft 1 maska * 1 rm, lyft 1 maska med garnet framför arbetet * den sista maskan på varvet lyfter du med garnet bakom arbetet.

Dessa två varv kombineras. Byt färg i början av ett avigt varv. Tvåfärgade partier stickas med två varv av varje färg.

De enfärgade partierna är 16 varv och de tvåfärgade 12 varv i min variant. Du byter färg precis när du vill och där du vill. Det roliga är ju om de blir personliga.

Sista varvet avslutar du genom att avmaska i mönsterstickning från rätsidan. När du har 3 maskor kvar, så byter du till en mindre sticka, gärna runt 2,5 och avslutar genom att sticka en magic cord som får bilda hank att hänga upp handduken med.

Lycka till med dina handdukar. Jag tycker att de är så vackra! En perfekt present till någon eller kanske till dig själv.

 

 

Muddar i Auld Shell Pattern

$
0
0

Under Stickstämman så höll Wilma Malcolmson från Shetland en workshop i spetsstickning där vi bl a fick sticka dess muddar som är gjorda i Auld Shell Pattern.

Fantastiskt roligt att se hur alla kursdeltagarna valde färg bland ett hav av små nystan och dessutom hur olika alla blev.

Mönstret bestod av 4 varv som repeterades och efter varje mönsteromgång bytte vi färg. Enkelt, vackert och meditativt. Jag valde havets färger som ska få mig att tänka på ljuvliga sommardagar när vi sitter och huttrar framme i november-december.

Utnyttja dina restgarner!

$
0
0

Efter denna sommar som jag älskat varje sekund av, kan jag inte låta bli att samtidigt känns en stor oro för vårt klimat. Det är en stor utmaning som ligger framför oss och en person kan inte göra allt, men alla kan göra något. Själv tänker jag på hållbara val, naturliga material, ta reda på allt, inte slänga.

Mycket av min tid under semestern har gått åt till att hantera ull från sortering och tvätt, via kardning och spinning till färdigt garn. Det har varit en underbart rogivande och lite meditativ process. Man hinner tänka på och bearbeta mycket. Det har också känts bra att ta tillvara ull och göra något fint av det. Något som jag gjort själv. Jag har läst på och lärt mig mycket om ull också denna sommar och jag känner mig så inspirerad att lära mig ännu mer.

Många med mig, som har garn så det räcker och blir över därhemma, har ju inte bara ett nystan i restgarnshögen utan troligtvis massor… så inspirerad av förra veckans restgarnsvantar tänkte jag gräva fram lite mer restgarn och tipsa om projekt man kan göra av det som blivit över.

Denna gång så ska vi göra ett par muddar av restgarn. Jag ska göra en virkad mudd med öppning för tummen, så jag mäter avståndet från en bit ovanför tummen ner på armen och tänker mig att en 15 cm långt blir nog bra. Det fina med virkning är att sedan är det bara att virka en 15 cm lång luftmaskerad + en maska för att vända och då vet man att man har längden fix och färdig, sedan är det bara att virka på tills lappen är så stor att den når runt arm/hand. För mig blev det 40 + 1 luftmaska. Lätt att kontrollräkna sedan så att du alltid har 40 maskor på varje varv. Jag kommer att virka enligt instruktionen för de Enkla muddarna som jag virkade förra året. Jag har bara anpassat antal maskor och virknål efter det garn jag har valt. Hålet på tummen fixar vi till när vi syr ihop mudden.

Ett tips när man gör restgarnsprojekt som ska bli 2 stycken, är att göra båda parallellt. Man kanske inte vet om garnet ska räcka eller improviserar detaljer i mönstret tex och då är det ju bra om man kommer ihåg vad man gjorde och kan få till samma sak på mudd nummer två. När man virkar kan man använda samma virknål på båda och jag började med den ena inifrån nystanet och den andra utifrån. Om man stickar så behöver man dubbla uppsättningen stickor, för man kan ju liksom inte dra ut stickorna ur ett pågående projekt hur som helst. Det kan ju ta en ände med förskräckelse.

När jag hunnit så här långt i mitt muddprojekt stod det klart att jag helt misslyckats med att uppfatta hur mycket garn som skulle gå åt och jag fick gå och hämta restgarnslådan för att fundera ut hur jag skulle lösa fortsättningen. Titta in här på bloggen på fredag så får du se hur jag gjorde.

Fortsättningen på restgarnsmuddarna

$
0
0

När jag avslutade mitt inlägg i tisdags, hade jag ju kommit till insikt om att mitt restgarn inte skulle räcka till två muddar. Jag fick dyka ner i restgarnslådan och gräva fram ett annat garn som jag tyckte matchade. Jag valde en lite blågrå nyans. Nu hade jag kunnat virka på med ursprungsgarnet tills det tog slut och sedan bytt till färg nummer 2 och det hade skapat en typ utav effekt. Jag ville dock ha en mjukare övergång, så jag virkade 2 varv av varje färg och skapade en randning tills ursprungsgarnet tog slut och sen gick jag över till garn nummer två.

När muddarna räckte hela vägen runt handleden så virkade jag ihop båda delarna och lämnade en bit öppen för tummen. OBS! Här var jag tvungen att tänka till så att tumöppningen hamnade rätt på mudd nummer två som ju ska vara spegelvänd. Jag valde dessutom att virka fasta maskor i både över- och underkant och här måste jag säga OBS igen! Virkade muddar av denna typ får ett slags egen resår. Om du gör kantmaskorna för tajta så kommer inte mudden sitta skönt alls eller i värsta fall går den inte ens på. Så prova dig fram. För mig var det lagom med en fast maska per varv.

Nu skulle jag kunna ha låtsas att detta var delen av en genialisk designplan, men det är faktiskt bara slumpen. Det visade sig när jag var klar att jag fått två muddar i ett. Antingen använder jag dem med den cerisemelerade sidan upp och då ser de ut som ovan. Eller så använder jag dem med randningen upp och då ser de ut enligt nedan.

Samma mudd men två olika uttryck! Ibland har man tur! Dessutom fick jag dessa av garn som bara låg i en korg och skräpade. Underskatta inte dina restgarner!

Fler restgarnsidéer

$
0
0

Det var så kul med restgarnsprojekt, så efter vantarna och de virkade muddarna så ska jag nu sticka mig ett par. Det går enkelt att sticka ett par muddar också så påminner om de jag virkade förra veckan. Grundprinciperna är desamma. Jag vill ha muddar med en enkel öppning för tummen. Jag stickar båda parallellt för att säkerställa att de blir likadana och att garnet räcker. Tumöppningen fixar jag på slutet när jag ska virka ihop dem.

Upplägget för denna mudd är enkelt. Jag stickar två parallella lappar som är så breda som jag vill att mudden ska vara lång. Sedan kommer jag att virka ihop dem till en tub. Jag virkar ihop dem för att sömmen ska få en bra elasticitet.

Jag har två enfärgade garner som ligger ganska nära varandra i nyans. Genom att sticka två varv av varje färg får jag en snygg randning. Det är bara rätstickning fram och tillbaka.

Stickade restgarnsmuddar

$
0
0

Oj, detta inlägg kom lite senare än planerat. Livet och fotomöjligheterna kom emellan. Nu så är de i alla fall klara.

Jag har alltså stickad två randiga muddar där jag lämnat öppet för tummen samtidigt som jag virkade ihop dem. Längden på mudden och bredden runt handleden är lätt att anpassa efter tycke, smak och garn.

Lycka till med dina restgarnsprojekt. Jag hoppas detta har kunnat inspirera dig att göra något åt resterna som ligger och väntar.

Designa din egen sjal!

$
0
0

Sitter du där med lite garn som du skulle vilja göra något med? Kan en sjal vara något för dig? I så fall ska jag tipsa om det allra enklaste sätt att sticka sig en rätstickad trekantig sjal.

Fram med garnet och matchande stickor och sätt igång!

Jag lade upp 3 maskor och stickade 8 räta varv, sedan plockade jag upp 4 maskor längs sidan, och sedan 3 från uppläggningsvarvet. = 10 maskor.

Varv 1 och alla udda varv: sticka alla maskor räta.

Varv 2 och alla räta varv – det är här ökningarna sker. 3 kantmaskor, 1 omslag, räta maskor fram till de 2 mittenmaskorna, 1 omslag, de två mittenmaskorna stickas räta, 1 omslag, räta maskor fram till kantmaskorna, 1 omslag, 3 kantmaskor. Under dessa varv ökas 4 maskor.

Kantmaskorna stickas alltid räta! Kantmaskorna behövs för att sjalen inte ska rulla ihop sig.

Omslagen sker alltid på de räta varven. Du gör dem innanför kantmaskorna och på var sida om mittenmaskorna.

Om det är klurigt att hålla reda på ökningarna och var de ska göras, så använd dig av markörer!

Efter en timmes stickande såg det ut så här:


Hildurs gratismönster 2018 – Almas muddar

$
0
0

September är här och det är dags för ett nytt gratismönster. Almas mössa har fått sällskap av Almas muddar! Och här har vi faktiskt tänkt till. Muddarna är stickade av det som blev över när vi stickade mössan, så 100 g räcker till både muddar och mössa! Det är dock viktigt att påtala att du måste hålla dig till stickfastighet och övriga mått när du gör mössan för att försäkra dig om att det även räcker till muddarna som väger drygt 30 gram.

Nytt för säsongen är även att Ylle kommit i två nya färger. Tidigare hade vi de gråblå nyanserna men nu finns det även en grön och en lila variant. OBS! De lila och grå nystanen är lika stora som de blå, det var bara bilderna som inte riktigt höll måttet 🙂

Du hittar Almas mössa och muddar som stick-kit i butiken. Du kan dessutom köpa garnet separat.

Mönstret till Almas muddar hittar du här på bloggen.

Om du letar efter mönstret till Almas mössa så hittar du det här också.

Designa din egen sjal del 2!

$
0
0

Förra veckan skrev jag om hur man enkelt designar en egen rätstickad trekantig sjal. Men när man nu stickat på ett tag och börjar närma sig färdig storlek så kan det ju vara kul att sticka sig en fin kant som avslutning.

Jag ville ha lite av en volangkänsla med en fin udd så jag började med ett ökningsvarv från rätsidan. Vill man ha en volangkänsla så måste man öka antalet maskor ganska rejält. Jag tyckte det skulle bli fint med ett varv med hål så mina ökningar gjorde jag som omslag. Mina kantmaskor och varvets första och sista ökning gjorde jag som vanligt. Men sedan stickade jag två maskor och gjorde ett omslag. Jag fick anpassa mig lite på mitten så omslagen runt de två mittmaskorna låg kvar på samma ställe, som tidigare, men annars var det bara att fortsätta så hela varvet.

Följande varv slätstickade jag, men kantmaskor och mittmaskor stickades hela tiden räta och ökningarna på de räta varven i början, i mitten och på slutet fortsatte jag med precis som på den rätstickade delen.

Med många fler maskor går garnet åt fortare så man måste hålla koll så att inte garnet tar slut. Jag slätstickade ca 7 – 8 varv. Sedan gick jag över till rätstickning igen i några varv. Detta för att jag är helt säker på att mitt garn är av en kvalitet som lätt rullar sig och jag vill inte ha en kant som beter sig så.

Som avslutning stickar jag nu en picotkant, men eftersom jag somnade när jag som bäst höll på med den så får jag återkomma och berätta om den i nästa blogginlägg.

Socktober!

$
0
0

Det har varit varmt så länge, men så plötsligt händer det! Kyla! Det biter i kinderna och det är kallt om fingrarna. Sjalen snor man tätt runt halsen och kryper sedan in i kläderna likt en sköldpadda. Nu kommer tiden när man ska vänta på bussen i höststormen när det blåser och regnar på tvären lika mycket som uppifrån. Inne myser man och tänder ljus och kanske en brasa. Man tassar runt i raggsockor och yllekoftor och sjalen får ibland vara kvar även inomhus. Och när vi så kryper in och kurar så kommer ju naturligtvis stickningen fram.

Merino Raggi i färgerna Blue & Turquoise, Ochra & Jeans och Black & Aqua

Jag tittar på min stickkorg och funderar på vilket projekt jag ska ta mig an. Inget känns roligt just nu. Jag har lämnat det mesta vid en tidpunkt när jag tyckte att de var lite trista eller så har jag åtminstone en startsträcka innan jag är igång igen. Jag vill bara börja på nytt men vill inte dra igång något större projekt med tanke på allt jag redan har dragit igång…. jag har ju dessutom min #ufoutmaningen2018 att ta tag i – dags att minska antalet projekt i korgarna! Har bara blivit 3 avklarade projekt hittills av 10 som är målet för året. Dessutom är det ju dags att börja planera för julklapparna. Så egentligen finns det massor att göra. För att muntra upp sig, kan man alltid sticka sig ett par sockor. Det går snabbt. Det finns många roliga sockmönster att prova på och det är dessutom Socktober!

Merino Raggi i färgerna Red & Rose, Fuxia & Curry och Blue & Turquoise

På fredag släpper vi månadens gratismönster och då blir det sockor. Vi har stickat våra i Merino Raggi – Ett härligt mjukt och färgglatt garn som finns i 7 olika färgkombinationer. En härlig färgklick att pigga upp i det höstgråa. Besök oss i butiken – House of Hildur –  och hitta din färgfavorit av Merino Raggi. Vi har även andra sockgarner som, Alegria – från Manos del Uruguay, Sterk – från du Store Alpakka och Mellanraggi samt Bambu Raggi – från Järbo.

Merino Raggi i färgerna Black & Aqua, Lilac & Dark Mint och Marsala & Green

Hildurs gratismönster 2018 – Virkade Vantar i Lovikkagarn!

$
0
0

Hösten är verkligen här. När vi gick in i vintertid blev det så mörkt, så mörkt. Det känns lite som att leva under en filt. När vi dessutom har mulna dagar så blir det ju inget dagsljus alls. Så nu får vi pigga upp oss lite! Idag är det dags att presentera november månads gratismönster – Virkade Vantar i Lovikkagarn. Denna gång har jag experimenterat med en modell som går uppifrån och ner, d v s jag har börjat vid fingertopparna och arbetat mig mot handleden. Detta har massor av fördelar. De blir lätta att storleksanpassa och du kan i princip använda samma metodik oavsett garn, för du virkar bara så långt och med så många maskor att de passar din hand. Dessutom blir det ganska lätt att virka dessa parallellt för att säkerställa att garnet räcker. Virka en med garnänden inifrån nystanet och en med garnänden utifrån. Att lägga ett arbete åt sidan som bara har en maska är ganska ofarligt. Man behöver ju inte ens två virknålar för att virka två vantar parallellt som man behöver när man stickar.

Jag har försökt att skapa en pedagogisk beskrivning med bilder för att beskriva vissa moment. Det är inte svårt men de små detaljerna gör ibland hela skillnaden. Om man vill ha en tjockare och varmare vante kan man ju alltid tvätta och borsta den luddig på insidan så värmer den som aldrig förr utan att man påverkar den virkade ytstrukturen.

Jag älskar lovikkagarn. Det är så fantastiskt roligt att jobba med och blir så varmt och maffigt och naturligtvis kan man göra mycket mer än att bara sticka lovikkavantar. Denna virkade variant är ett försök att bredda och inspirera för att få fler att gilla och använda lovikkagarnet för det är verkligen ett fantastiskt garn som finns i så många fina nyanser.

Här hittar du mönstret till den virkade vanten i Lovikkagarn!

Som vanligt har vi tagit fram ett virk-kit i butiken. Vi har denna gång valt att ta fram det i två olika färgkombinationer. Båda har ljusgrå som sin bas, men sedan kan du göra mudden i grönt (eller lime som färgen heter) eller i rött. Så båda varianterna finns att välja mellan.

Här hittar du länken till våra virk-kit!

Det är inte svårt att virka vantar. I denna vante jobbar vi bara med luftmaskor, fasta maskor och smygmaskor. Det enda knepiga med att virka vanten är att se till att smygmaskorna inte blir för tajta. Jag önskar eller alla en trevlig virkstund!

Hildurs julkalender lucka nr 2 – gör en reflex!

$
0
0

Välkommen till lucka nummer två i Hildurs julkalender, där man tar vad man har och gör något av det.

Alltså på riktigt så blir jag alldeles matt när jag tänker på hur dåliga alla är på att använda reflexer! En reflex är ändå en ganska enkel livförsäkring. Man behöver inte nöja sig med en heller. Sätt dem på väskan, på jackan, på barnvagnen, på mössan – ja sätt de lite överallt! Så dagens lucka är en reflex.

Dagens lucka kräver någon form av reflexgarn. Jag tror att flera av er kanske har en snutt reflexgarn hemma eller åtminstone bara den tunna reflextråden och det behövs Inte så mycket för att det ska börja glittra i mörkret. Men om man inte har det så kan det vara en väl värd investering och ett komplement till det du redan har i lådan.

Man kan t ex göra reflexrosor. De stickas av vanligt garn och sedan virkar man reflextråden på yttersta kanten. Mönster hittar du här på bloggen. Reflexrosorna jag hade med till julmarknaden förra helgen gick åt som smör i solsken. Det går självklart att sticka rosorna utan reflexgarn, men då blir de bara vanliga broscher.

Jag har även gjort reflexugglor. En lite mer humoristisk variant. som du också kan ha hängande från fickan eller väskan. Allt som hänger rör sig och brukar synas i mörkret ganska väl.

Mönster till ugglorna har inte jag gjort utan jag hittade mönstret på engelska. Mycket bilder dock så jag tror det kan fungera för de flesta. Länk via mitt inlägg här.

Ha en fin första advent!

Hildurs julkalender lucka nr 4 – det virkade bokmärket

$
0
0

God morgon och välkommen till Hildurs julkalender. Kalendern där vi rotar i lådorna och gör något av det vi redan har. 

Små snuttar garn kan bli fina bokmärken. Många får dessutom en bok till jul. Då är det ju alltid kul att ha ett fint bokmärke till hands. Jag virkar som regel mina och det finns ju massor av mönster att välja emellan och stil och svårighetsgraden varierar. Många har väl det senaste året virkat den tillplattade råttan – mönster här!

Jag har bjudit på mönster till det limefärgade bokmärket ovan här på bloggen. Ett riktigt roligt mönster hittade jag hos Kungen och Majkis. Ett bokmärke inspirerat av Monsters Inc. Länk till mönstret hittar du via ett blogginlägg från 2015.

Så som ni ser – nästan allt är möjligt och med lite humor kommer man långt. Så fram med de lite mindre nystanen nu och sätt igång.

Hildurs julkalender lucka nr 5 – plastpåsemonstret

$
0
0

God morgon och välkommen till Hildurs julkalender. Kalendern där vi rotar i lådorna och gör något av det vi redan har. 

Nu vill jag visa ett jätteroligt projekt som jag gjort av restgarner. Jag ler bara jag tittar på bilden. Detta är en förvaringssäck för plastpåsar. Jag vet, vi ska inte ha så mycket påsar men man får dem ju lite då och då ändå, och då kan det vara en fördel om man vet vart man ska göra av dem. Man stoppar dem i gapet på monstret helt enkelt. Det fungerar alldeles lysande kan jag meddela.

Nu är det ju fullt möjligt att använda monstersäcken till förvaring av strumpor, vantar, laddare eller vad man vill och givetvis kan man ganska enkelt anpassa storlek efter behov. Om du vill veta mer om hur jag gjorde så ska du läsa mitt blogginlägg. Själva ursprungsmönstret är på engelska.

Jag hade bara restgarner, inte alls likt originalet men det blev ett monster ändå. Nu hoppas jag få se dessa monster dyka upp i var mans hem.


Hildurs julkalender lucka nr 6 – sticka till en liten

$
0
0

God morgon och välkommen till Hildurs julkalender. Kalendern där vi rotar i lådorna och gör något av det vi redan har. 

Om du har förmånen att ha små människor i din närhet så kan du passa på att sticka något till dem. Det behövs inte så mycket garn för att sticka till en liten. Det kan vara en mössa, ett par vantar etc. Dessutom gillar barn färg. Så sticka randigt av de garnrester du har. Du blir av med några garnrester och mottagaren blir glad över färgerna. Det går också utmärkt att använda det där udda nystanet till små vantar och mössor. Pricken över i kan vara att passa på att sy på ett broderi.

Luddes mössa är både enkel och söt med små Pompom-bollar som dekoration. Just nu gör jag några av dessa som jag kan ta med till helgens julmarknad hos Björknäs Trädgård i Nacka.

Hildurs julkalender lucka nr 7 – Julefröjd

$
0
0

God morgon och välkommen till Hildurs julkalender. Kalendern där vi rotar i lådorna och gör något av det vi redan har.  

Vantar är ett mindre projekt och kanske passar ditt udda nystan/härva perfekt för ett par vantar. Du kan ju om behov finns, dryga ut det genom att komplettera med andra restgarner i mudden t ex. Om du gör det och är det minsta osäker på om du har garn så det räcker, så sticka i så fall båda parallellt. För då ser du hur mycket du har kvar efter varje moment. Det är viktigt om du vill ha båda vantarna likadana. Det är dessutom smart för när väl den första vanten är klar så har du inte mycket kvar på vante nummer två. Vissa av oss har svårt att få till vante nummer 2 ibland.

Dessa vantar t ex väger bara drygt 50 gram och är stickade i Ullcentrums 2-trådiga ullgarn. De är också december månads gratismönster. Ullcentrums garn säljer vi i butiken.

Mönstret till Julefröjd hittar du här på bloggen.

Hildurs julkalender lucka nr 8 – glöggtomtar

$
0
0

God morgon och välkommen till Hildurs julkalender. Kalendern där vi rotar i lådorna och gör något av det vi redan har.  

Kanske ska du på glöggkalas i helgen och vill ta med något kul eller så vill du kanske bara pigga upp lite därhemma. Då kan glöggtomten kanske vara något för dig.

 

Jag har även gjort en glöggvante som ser lite ut som en minilovikkavante och tack vare Kungen och Majkis en glöggren, men det är många år sedan nu. Detta är kanske det perfekta restgarnsprojektet när du inte har så mycket kvar. Du kan dekorera musten eller glöggen eller vad du nu vill sätta fram på bordet.

Jag kan däremot inte recensera årets glögg men flaskan är väldigt fin tillsammans med den varmröda färgen på tomteluvan och halsduken.

Hildurs julkalender lucka nr 9 – grytlappar av restgarner

$
0
0

God morgon och välkommen till Hildurs julkalender. Kalendern där vi rotar i lådorna och gör något av det vi redan har.  

Idag är det restgarnsgrytlappar som gäller. Ett riktigt favoritprojekt där man kan leka med färg och form. Jag samlar alltid på allehanda bomullsgarnsrester och när jag sedan fått ihop lagom mängd så virkar jag grytlappar.

Denna gamla klassiska modell ser plötsligt ganska modern ut med ett lite djärvare färgval och inslag av svart.

Färgvalet kan ge matchande grytlappar även om inget annat verkar lika.

Detta är dessutom en fantastisk julklappsidé. Jag virkar vanligtvis av garn i tjockleken Soft Cotton men har jag ett tunnare garn som jag vill ha med så provar jag alltid om det fungerar med dubbelt garn. Mönster finns det gott om och söker du bland inlägg om grytlappar så hittar du flera här på bloggen.

Hildurs julkalender lucka nr 12 – en disktrasa

$
0
0

God morgon och välkommen till Hildurs julkalender. Kalendern där vi rotar i lådorna och gör något av det vi redan har.  

Idag har vi kommit halvvägs till julafton och jag tänkte ta upp ett projekt som du kan göra av ett udda nystan bomullsgarn eller lingarn t ex. Du kan alltid göra en disktrasa. Passa på att sticka ett mönster du är nyfiken på eller välj ett av alla tillgängliga mönster på disktrasor som finns att göra. Det finns så många varianter så man kan liksom aldrig bli färdig. Jag har denna gång valt ett mönster av trianglar som görs av en kombination av räta och aviga maskor. Det roliga med detta mönster är att avigsidan är lika fin som rätsidan men de blir inte helt likadana. Kika noga så ser du själv skillnaden. 

Till denna disktrasa har jag använt 1 nystan av Reko Bomull som finns i de mest fantastiska färger och lite färg är precis vad man behöver så här under den mörka årstiden. Jag har använt stickor nr 4 och sedan gjort så här:

Förkortningar:

rm = rät maska

am = avig maska

km = kantmaska, stickas alltid räta. Den sista maskan på varvet ska stickas vriden rät

* * = det som står mellan stjärnorna ska upprepas.

Mönster

Lägg upp 46 maskor

Sticka 4 räta varv

Sedan stickar du mönster enligt följande:

Varv 1: 3 km, * 7 rm, 1 am * 7 rm, 3 km
Varv 2: 3 km, 1 rm, * 5 am, 3 rm * 5 am, 1 rm, 3 km
Varv 3: 3 km, 2 am, * 3 rm, 5 am * 3 rm, 2 am, 3 km
Varv 4: 3 km, 3 rm, * 1 am, 7 rm * 1 am, 3 rm, 3 km
Varv 5: 3 km, 3 rm, * 1 am, 7 rm * 1 am, 3 rm, 3 km
Varv 6: 3 km, 2 am, * 3 rm, 5 am * 3 rm, 2 am, 3 km
Varv 7: 3 km,  1 rm, * 5 am, 3 rm * 5 am, 1 rm, 3 km
Varv 8: 3 km, * 7 rm, 1 am * 7 rm, 3 km

Upprepa dessa 8 varv tills du nått önskad längd eller tills du måste för att garnet håller på att ta slut. Avsluta med 4 räta varv. 

Färdig!

Viewing all 237 articles
Browse latest View live